1 Ocak 2008 Salı
TS 22 Harç Çimentosu
Harç Çimentosu en fazla %60 oranında puzolanik madde içeren çimentodur. Tek bir sınıftır. Bu Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre HÇ 16 olmak üzere tek tiptir.
TS 809 Süper Sülfat Çimentosu
Süper Sülfatlı Çimento, kütlece en az %65 oranında yüksek fırın cürufu ile kalsiyum sülfat ve az miktarda portland çimento klinkeri veya portland çimentosunun birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Bu çimento tek bir sınıftır. Bu Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre SSÇ 32.5 olmak üzere tek tiptir.
TS 10157 Sülfatlara Dayanıklı Çimento
Sülfatlara Dayanıklı Çimento C3A miktarı en fazla %5 olan ve C4AF + 2C3A miktarı en fazla %25 olan klinkerle az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Sülfatlara Dayanıklı Çimentonun tek bir sınıfı mevcuttur. Sülfatlara Dayanıklı Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre SDÇ 32.5 olmak üzere tek tiptir.
TS 3646 Erken Dayanımı Yüksek Çimento
Erken Dayanımı Yüksek Çimento özel olarak üretilmiş kliker ile az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen erken dayanımı yüksek olan bir çimentodur. Erken Dayanımı Yüksek Çimento tek bir sınıftır. Erken Dayanımı Yüksek Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre EYÇ 52.5 olmak üzere tek tiptir.
TS 21 Beyaz Çimento
Dekoratif amaçlı çimentodur. Renk verici oksitler içermeyen ya da çok az oranda içeren hammaddeler kullanılarak üretilen katkısız çimentodur. Dekoratif amaçlı olmasına rağmen basınç dayanımları, Türk standartlarında Portland Çimentosunun basınç dayanımları ile aynı değerlerle sınırlandırılmıştır. Beyazlık derecesine göre BPÇ 70 ve BPÇ 85 olmak üzere iki sınıftır. Beyaz Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre BPÇ 32.5 ve BPÇ 42.5 olmak üzere iki sınıftır.
TS 12142 Kompoze Çimento
Kompoze Çimento, klinkerle curuf ve puzolonik maddelerin ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. İhtiva ettikleri toplam katkı maddesinin miktarına göre 2 sınıfa ayrılırlar. Kütlece toplam katkı miktarı %36-60 arasında olanlar A sınıfı, Kütlece toplam katkı miktarı %61-80 arasında olanlar B sınıfıdır. Kompoze Çimento 28 günlük basınç dayanımlarına göre KZÇ 32.5, KZÇ 32.5R, KZÇ 42.5, KZÇ 42.5R, KZÇ 52.5, KZÇ 52.5R olmak üzere 6 tiptir. Bu çimento Avrupa standartlarından yeni alınan bir çimento çeşididir.
TS 12144 Puzolanik Çimento
Puzolanik Çimento, klinkerle puzolonik maddelerin ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. İhtiva ettikleri toplam katkı maddesinin miktarına göre 2 sınıfa ayrılırlar. Kütlece %11-35 arasında puzolanik madde ihtiva edenler A sınıfı, Kütlece %36-55 arasında puzolanik madde ihtiva edenler B sınıfıdır. Puzolanik Çimento 28 günlük basınç dayanımlarına göre PZÇ 32.5, PZÇ 32.5R, PZÇ 42.5, PZÇ 42.5R, PZÇ 52.5, PZÇ 52.5R olmak üzere 6 tiptir. Bu çimento Avrupa standartlarından yeni alınan bir çimento çeşididir.
TS 20 Cüruflu Çimento
Cüruflu Çimento, klinkerle kütlece %20-80 arasında cürufun ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Tek bir sınıfı mevcuttur. Katkılı Çimento 28 günlük basınç dayanımlarına göre CÇ 32.5 ve CÇ 42.5 olmak üzere iki tiptir.
TS 12143 Portland Kompoze Çimento
Portland Kompoze Çimento, klinkerle puzolonik veya hidrolik maddelerin ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. İhtiva ettikleri toplam katkı maddesinin miktarına göre 2 sınıfa ayrılırlar. Kütlece %6-20 arasında kalker ihtiva edenler A sınıfı, Kütlece %21-35 arasında kalker ihtiva edenler B sınıfıdır. Portland Kompoze Çimento 28 günlük basınç dayanımlarına göre PKÇ 32.5, PKÇ 32.5R, PKÇ 42.5, PKÇ 42.5R, PKÇ 52.5, PKÇ 52.5R olmak üzere 6 tiptir. Bu çimento Avrupa standartlarından yeni alınan bir çimento çeşididir
TS 12140 Portland Kalkerli Çimento
Portland Kalkerli Çimento, klinkerle kalkerin ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. İhtiva ettikleri kalker miktarına göre 2 sınıfa ayrılırlar. Kütlece %6-20 arasında kalker ihtiva edenler A sınıfı, Kütlece %21-35 arasında kalker ihtiva edenler B sınıfıdır. Portland Kalkerli Çimento 28 günlük basınç dayanımlarına göre PLÇ 32.5, PLÇ 32.5R, PLÇ 42.5, PLÇ 42.5R, PLÇ 52.5, PLÇ 52.5R olmak üzere 6 tiptir. Bu çimento Avrupa standartlarından yeni alınan bir çimento çeşididir.
TS 640 Uçucu Küllü Çimento
Uçucu Küllü Çimento, klinkerle kütlece %10-30 arasında uçucu külün az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Tek bir sınıfı mevcuttur. Uçucu Küllü Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre UKÇ 32.5 olmak üzere tek tiptir
TS 26 Traslı Çimento
Traslı Çimento, klinkerle %20-40 arasında trasın ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Tek bir sınıfı mevcuttur. Traslı Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre TÇ 32.5 olmak üzere tek tiptir.
TS 10156 Katkılı Çimento
Katkılı Çimento, klinkerle en fazla %19 oranında puzolanik maddenin ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Tek bir sınıfı mevcuttur. Katkılı Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre KÇ 32.5 olmak üzere tek tiptir.
TS 12141 Portland Silika Füme Çimento
Portlad Silika Füme Çimento, klinkerle kütlece en fazla %10 oranında silika füme ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentodur. Bu çimento Avrupa standartlarından yeni alınan bir çimento çeşididir. Tek bir sınıfı vardır. Portland Silika Füme Çimento 28 günlük basınç dayanımına göre PSFÇ 32.5 olmak üzere tek tiptir.
TS 12139 Portland Curuflu Çimento
Portlad Curuflu Çimentoları, klinkerle curuf ve az miktarda alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen çimentolardır. Bu çimentolar ihtiva ettikleri katkı (curuf) miktarına göre 2 sınıfa ayrılırlar. Kütlece %6 - 20 arasında curuf ihtiva edenler A sınıfı, Kütlece %21 - 35 arasında curuf ihtiva edenler B sınıfıdır. Portland Curuflu Çimentolar 28 günlük basınç dayanımlarına göre PCÇ 32.5, PCÇ 32.5R, PCÇ 42.5, PCÇ 42.5R, PCÇ 52.5, PCÇ 52.5R olmak üzere 6 tiptir. Bu çimento Avrupa standartlarından yeni alınan bir çimento çeşididir.
TS 19 Portland Çimento
Portland çimentoları, klinkerle az miktarda (yaklaşık %5) alçı taşının birlikte öğütülmesi ile elde edilen katkısız çimentolardır. Bu çimentolar 28 günlük basınç dayanımlarına göre başlıca 3 tiptir. Bunlar ; PÇ 32.5, PÇ 42.5 ve PÇ 52.5'tur.
Türk Standartlarındaki Çimentolar
Türk Standartlarında yer alan çimento çeşitlerine 1997 Avrupa standartlarında olduğu halde bizim standartlarımızda olmayan 6 adet yeni tip çimento standardı dahil edilerek çimentoların çeşitliliği arttırılmıştır. Yeni çimentolarla birlikte standartlarımızda yer alan başlıca çimento çeşitleri aşağıda kısaca anlatılmıştır.
Çimento çeşitleri
- Türk Standartlarindaki Çimentolar
- TS 19 Portland Çimento
- TS 12139 Portland Curuflu Çimento
- TS 12141 Portland Silika Füme Çimento
- TS 10156 Katkılı Çimento
- TS 26 Traslı Çimento
- TS 640 Uçucu Küllü Çimento
- TS 12140 Portland Kalkerli Çimento
- TS 12143 Portland Kompoze Çimento
- TS 20 Cüruflu Çimento
- TS 12144 Puzolanik Çimento
- TS 12142 Kompoze Çimento
- TS 21 Beyaz Çimento
- TS 3646 Erken Dayanımı Yüksek Çimento
- TS 10157 Sülfatlara Dayanıklı Çimento
- TS 809 Süper Sülfat Çimentosu
- TS 22 Harç Çimentosu
çimento yapımında kullanılan malzemeler
ASİT VE BAZLARGünlük hayatta kullandığımız sabun,çamaşır suyu,tuz ruhu,bazı ilaçlar,gazoz,sirke,tıraş köpüğü,cilt bakım kremi,ketçap gibi maddelerin yapısında asit yada baz bulunmaktadır.Bazı asit ve bazlar ise yediğimiz sebze ve meyvelerde doğal olarak vardır.Hatta bazı asit ve bazların eksikliğinde canlı vücudunda birtakım hastalıklar meydana gelir. Folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi. Şimdi önemli asit ve bazların özelliklerini ve kullanıldığı alanları inceleyelim.Formik asit(HCOOH):Bakterilere küf ve mayalara etki eder. Mikrobik bozunmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Karınca salgısında bol miktarda bulunur.Asetik asit(CH3COOH): Sirke asidi olarak bilinir asetik asidin %5-8 lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Asetik asit bir çok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Tahriş edici kokuya sahip bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu,taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır.Sorbik asit(HC6H7O2):Küf ve mayaların gelişmesine engel olur.Bu özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu olarak kullanılır. Kokusu,lezzeti yoktur.Sülfürik asit(H2SO4):Endüstride kullanılan en önemli asit ve dünyada en çok üretilen kimyasallardan biridir. SO2 kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilir. Endüstride bir çok alanda kullanılan bu asit,özellikle gübre üretiminde,amonyum sülfat üretiminde,patlayıcı yapımında,boya sanayiinde,petro kimya sanayiinde kullanılmaktadır.Benzoik asit(C6H5COOH):Beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde bir maddedir. Gıdalarda mikrobik bozunmayı önlemek için kullanılır. En çok kullanıldığı alanlar,meyve suyu,marmelat,reçel,gazlı içecekler,turşular,ketçap ve benzeri ürünlerdir. Benzoik asit,bir çok bitkinin yaprak,kabuk ve meyvelerinde bulunur. Benzoik asit,genellikle sodyum tuzu olarak kullanılır. İlave edildiği gıdanın tadını etkiler.Folik asit:Folik asit,yaşayan tüm hayvan ve bitki dokularında az da olsa bulunur. Folik asit en çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda olarak kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde bulunur. Biftek,hububat,sebzeler,domates,peynir ve sütte az miktarda bulunur. Folik asit eksikliğinde vücutta anemi (kansızlık) ortaya çıkar.Hidrojen sülfür(H2S):Renksiz bir gazdır. Kokmuş yumurtayı andıran bir kokusu vardır.Çok zehirlidir. Uzun zaman solunduğunda insanı öldüre bilir. Havada seyrektik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar.Nitrik asit(HNO3):Nitrik asit,dinamit yapımında kullanılır. Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelir. Ayrıca nitrik asit NH4NO3 içeren gübrelerin üretiminde kullanılır. Fosforik asit(H3PO4): Saf fosforik asit,renksiz kristaller halinde bir katıdır. Fosforik asit, en çok, fosfatlı gübrelerin yapımında ve ilaç endüstrisinde kullanılır.Hidroflorik asit(HF):Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında,sentetik kriyolit(Na3AlF6) imalatında kullanılır. Ayrıca hidroflorik asit, camların üzerine şekil yapmak için kullanılır. Bu iş için, önce cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır. Sonra parafinin üzerine bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir. Bu çizgilere hidrojen flüorür gazı veya çözeltisi tatbik edilir. Camdaki parafinin temizlendikten sonra camda yalnız sabit şekiller kalır.Sodyum hidroksit(NaOH):Beyaz renkte nem çekici bir maddedir. Su da kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur. İnsan dokusuna kaşındırıcı bir etkisi vardır. Sodyum hidroksit, lâboratuvarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstride bir çok kimyasal maddenin yapımında, yapay ipek, sabun, kâğıt,boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır.Potasyum hidroksit(KOH):Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.Kalsiyum hidroksit(Ca(OH)2):Beyaz bir toz olup, suda hamurumsu bir görünüş alır. Sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilir. Kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması, kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır.Amonyak(NH3):Renksiz, kendine özgü keskin kokusu olan bir gazdır. Sıvı amonyak özellikleri bakımından suya benzer, polar yapıdadır, hidrojen bağı yapar ve su gibi iyonlarına ayrışır. Amonyak,endüstride en çok azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır. Lâboratuvarlarda ise amonyak , zayıf baz olarak ve bir çok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılır. Amonyak, bilhassa nitrik asit ve amonyum tuzları imalatında, üre, boya, ilaç ve plastik gibi organik madde imalatında kullanılır. Amonyak gazı, normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşır. Oluşan bu sıvının buharlaşma ısısı yüksektir (327kkal/g). Bundan dolayı amonyak endüstride soğutucu olarak kullanılır.Hidrosiyanik asit(HCN):Tabiatta bulunan zehirlerin en kuvvetlisidir. HCN’ nin kokusu şeftali çekirdeği içi kokusuna benzer. Metreküpte 34 miligram HCN varlığında kokusu hissedilebilir. Öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır. Öldürücü dozu konsantrasyonuna bağlıdır. Laktik asit: Zeytine lezzet ve bileşenlerinin salamuraya geçişini sağlıyor.Probiyonik asit:Peynirde,ekmek ve unlu mamullerinde rop hastalığına karşı, küflere karşı etkili bir asittir.Malik asit:Hafif ekşimsidir. Asitliği düzenlemek için kullanılır.suda çözünürlüğü yüksektir.Tartarik asit:Çözünürlüğü yüksek bir asittir.Asitlik ve tat için kullanılır. Üzümde bulunur.Günlük hayatta karşılaştığımız maddelerden bir kısmı asit ve baz içerir. Asit ve bazlar her zaman evimizde bulundurduğumuz bazı mamullerin içinde bulunur. Şimdi bu mamullerin içinde bulunan asit ve bazları sırasıyla aşağıda gösterelim.Şampuan: Ammonium laureth sulfate. Ammonium lauryl sulfate. Sodium chloride. Ammonium xylenesulfanete. Sodyum citrate. Sitrik asit. Hydrogenated polydecene. Terasodium EDTA. Disodium EDTA. Diş macunu: Kalsiyum karbonat. Sodium lauryl sulfate. Sodium monofluorophosphate. Sodium carrageenan. Sodium silicate. Saç spreyi: Cetrimonium chloride. Stearalkonium chloride. Laktik asit. Palmitik asit. Salicylic asit. Sabun: Sodium cocoly ısethionate. Stearic asit. Sodium ısethionate. Sodium tallowate. Coconut asit. Sodium stearete. Sodium polm kernelate. Sodium chloride. Trisodium EDTACilt bakım kremi: Sodium cetearyl sulfate. Sodium carbomer. Tıraş köpüğü: Palmitik asit. Stearic asit. Sodyum silikat. Potasyum klorür. Vitamin hapı: Sorbik asit. Folik asit. Sitrik asit anhidr. Ketçap: Askorbik asit. Sodyum benzoat. Potasyum sorbat.Mayonez: Sorbik asit. Kola: İnorganik asitliği düzenleyici H3PO4 Fosforik asit Margarin: Sitrik asit. Potasyum sorbat. Limon sosu: Sitrik asit. Askorbik asit. Kabartma tozu: Stabilizor(sodyum asit pirofosfat E450) . Yiyecek ve içeceklerimize bulunan asitlerin yenilip içilmesinde bir mahsur yokken suni olarak elde edilen asitlerin yenilip içilmesi tehlike arz eder. Simdi sağlığımız için zararlı olan asitleri inceleyelim.E-230 Sorbik asit: Vitamin B12’yi yok ediyor.E-250 sodyum nirit, E251 Sodyum nitrat : Kalp damar hastalıkları.(tüm sosis ve salamlarda.)E-120 Karminik asit: nörolojik hastalıklar.E-330 sitrik asit: En tehlikeli kanserojen etki maddesi olup ne yazık ki bir çok hazır gıdada bulunuyor.(gofret, meyve suları, bazı hazır çorbalar,teneke konserve turşular, bazı hazır yaprak sarmaları,bazı şekerlemeler.)E-300 Askorbik asit : Kanserojen etki maddesi. (bazı portakal sulu içeceklerde.) Yurt dışında yasaklanan bizde hâlâ kullanılan katkılar:E-211 sodyum benzoat: ketçaplarda bulunur.E-210 Benzoik asit, E-211 Sodyum benzoat,E-213 Kalsiyum benzoat, E-214 Etil-p-hidroksibenzoat,E-215 Sodyum etil-p-hidroksibenzoat, E-216 Propil-p-hidroksibenzoat, E-217 Sodyum propil-p-hidroksibenzoatBunlar renkli draje çikolatalarda ve kaymaklı bisküvilerde kullanılır. Kalp hastalıkları, damar sertlikleri ve tıkanıklıklara yol açan katkı maddeleridir.Mide ve bağırsak hastalıklarına yol açan katkılar:E-338 Ortofosforik asit.E-339 Sodyum fosfat.E-340 Monopotasyum fosfat.E-341 Monokalsiyum fosfat.
Etiketler:
çimento yapımında kullanılan malzemeler
Türk çimentosu kaça mal oluyo
Rusya’da inşaat sektörü, talebi karşılayamayan çimento konusunu tartışmaya devam ediyor. İş çevrelerinin saygın gazetesi Vedemosti konuyu birinci sayfasına taşıdı. Gazete, piyasada yüzde 20’yi bulan çimento açığını kapatmaya aday iki ülke olarak Türkiye ve Çin’i yazdıktan sonra maliyetleri inceledi. Gazetedeki habere göre, Rusya’da özellikle yaz aylarında açık yüzde 10’dan yüzde 20’ye kadar çıkabiliyor. Yıllık toplam üretim 54,7 milyon tonu buluyor. Bu an Moskova’da bir ton çimentonun borsa fiyatı 4212 ruble, yani yaklaşık 170 dolar. Şu açığı kapatmak için ithalat yapmaktan başka çare yok. Çimento ithalatı önceki yıla kıyasla yüzde 81 arttı ve 2006’da 663 bin tonu buldu. Ukrayna ve Belarus’tan ise 1.2 milyon ton ithalat yapıldı. Türkiye'ye gelince:
Rus uzmanlar, Türk çimentosunun tonunun 115 dolar olduğunu, ancak Krasnodar’a gelene kadar maliyetinin ton başına 15 dolar artarak 130 dolara ulaştığını belirtiyor. Çin’de ise fiyat 90 dolar.
Toplam çimento ihracatı 2006’da 5.5 milyon ton olan Türkiye’den Rusya’ya sadece geçen yıl sadece 36 bin ton çimento satıldığı belirtiliyor. Çin ise genelde 36 milyon ton ihracat yaparken Rusya’ya satış 60 bin tonda kaldı.
Bir Rus uzman, Türkiye’nin kendi içinde de ürün yetmediğini belirterek, “2005’te ihracatları 7.4 milyon ton iken geçen yıl düştü” diyor.
Rus uzmanlar, Türk çimentosunun tonunun 115 dolar olduğunu, ancak Krasnodar’a gelene kadar maliyetinin ton başına 15 dolar artarak 130 dolara ulaştığını belirtiyor. Çin’de ise fiyat 90 dolar.
Toplam çimento ihracatı 2006’da 5.5 milyon ton olan Türkiye’den Rusya’ya sadece geçen yıl sadece 36 bin ton çimento satıldığı belirtiliyor. Çin ise genelde 36 milyon ton ihracat yaparken Rusya’ya satış 60 bin tonda kaldı.
Bir Rus uzman, Türkiye’nin kendi içinde de ürün yetmediğini belirterek, “2005’te ihracatları 7.4 milyon ton iken geçen yıl düştü” diyor.
çimento tarihçesi
Elektrik, telefon ve televizyon gibi icat ya da buluslarin isimleri sikça anilsa da hayatimizda çok önemli bir yer tutan çimentonun nasil ve kimin tarafindan bulundugu, isminin nereden geldigi pek az kimse tarafindan bilinir. "Çimento" kelimesi, yontulmus tas kirintisi anlamindaki Latince "caementum" kelimesinden türemistir. Daha sonra bu kelime baglayici anlaminda kullanilmaya baslamistir. Ilk betonarme yapi 1852 yilinda yapilmistir, ancak baglayici malzemelerin kullanimi çok eskilere dayanir, muhtemelen atesin bulunmasindan hemen sonra, kireç ve alçi ile baslamistir. Ilk olarak kireç baglayici madde olarak kullanilmistir. Kirecin baglayici özelliginin ilk ne zaman anlasildigi konusunda bir çok spekülasyon yapilagelmektedir. Ancak insanlik tarihinin erken dönemlerinde oldugunu söylemek mümkündür. Belki de kireçtasi magaralarda isinmak veya yemek pisirmek için yakilan atesle elde edilen kireç yagmur veya rutubetle temas ederek sönmüs kireç haline gelmis ve kuruduktan sonra elde edilen tozun baglayici özelliginin farkina varilmistir. Sönmüs kirecin ilk uygulamalari magara duvarlarina yapilan resimlerde görülmüstür. Daha sonra yine magaralarda iç ve dis dekorasyon ve siva yapiminda kullanilmaya baslanmistir. Eski Misir, Kibris, Girit ve Mezopotamya'nin degisik yörelerinde kirecin bir yapi malzemesi olarak kullanilmasina ait örneklere rastlanilmistir. Eski Yunanlilar ve Romalilar kireci hidrolik baglayici olarak kullanmislardir. M.Ö. 70-25 yillari arasinda yasamis olan Mimar Vitruvius "On Architecture"(Mimarlik Üzerine) adli 10 ciltlik kitabinda puzolan ve kireç karisimlarinin hidrolik özelliklerinden bahsetmis, nehir ve deniz kiyisinda yapilacak olan yapilarda kullanilabilecek harç için karisim orani bile vermistir : iki kisim puzolan (pulvis Puteolanus) bir kisim kireçle karistirilir. Arastirma sonuçlari Anadolu'da Çatalhöyük'teki evlerin yapiminda kullanilan sivanin 7000 yil eski oldugunu ortaya çikarmistir. Tarihte, Misir Piramitleri, Çin Seddi ve degisik zamanda yapilan kalelerde o dönemin medeniyetini simgeleyen birçok degisik baglayici madde kullanilmistir. Daha sonra yaklasik 2000 yil önce, Romalilar söndürülmüs kireci volkanik küllerle ve sonralari, pisirilmis tugladan elde edilen tozlarla karistirarak bugünkü çimentonun özelliklerine benzer bir hidrolik baglayici kullanmaya baslamislardir. Eski Yunanlilar ise Santorin Adasi'ndaki volkanik tüfleri kireçle karistirarak veya killi kireç tasindan elde ettikleri bir tür hidrolik kireçle harç yapmislardir. Eski Yunanlilar ve Romalilar kireç ve puzolan karisimlarinin hidrolik özelliginin farkina varmis ve bunlari kullanmis olmakla birlikte, ne kirecin elde edilisi ne de puzolanik reaksiyonlari kimyasal olarak açiklayacak bilgiye sahip olamamislardir. Örnegin Pliny(Romali bilgin Gaius Plinius) "tasin atesle yakilmasiyla elde edilen kirecin suyla temas edince neden tekrar yandiginin" anlasilmaz oldugunu yazmistir. Baglayici malzemelerin kalitesi ve kullanimi konusunda ancak 18.yy.da kayda deger bir gelisme gösterilmistir. 1756 yilinda Eddystone Lighthouse'u yeniden insa etmekle görevlendirilen John Smeaton kirecin kimyasal özelliklerini ilk anlayan kisi olarak bilinir. Daha sonraki gelisme ise "Roman Cement"(Roma Çimentosu), adi ile bilinen baglayicinin Joseph Parker tarafindan elde edilmesiyle olmustur. 1824 yilinda Ingiltere'nin Leeds kentinde, Joseph Aspdin isimli bir duvarci ustasi hazirladigi ince taneli kil ve kalker karisimini pisirerek ve daha sonra ögüterek baglayici bir ürün elde etmistir.
Çimento nedir?
Çimento, ana hammaddeleri kalker,kil ve alçıtaşı olan hidrolik bir bağlayıcıdır. Çimentonun bu ya özelliğini yerine getirebilmesi için mutlaka suya ihtiyaç vardır. Çimento, su ile reaksiyona girerek bir bağlayıcıdır. Kırılmış kalker, kil ve gerekiyorsa demir cevheri ve / veya kum katılarak öğüt haline getirilir. Bu malzeme 1400-1500°C’de döner fırınlarda pişirilir. Meydana gelen ürüne “klinke Daha sonra klinkere bir miktar alçı taşı eklenip (%4-5) oranında, çok ince toz halinde öğütülerek Çimentosu elde edilir. Katkılı çimento üretiminde; klinker ve alçı taşı dışında, çimento tipine göre 1 birkaçı bir arada olmak üzere tras, yüksek fırın cürufu, uçucu kül, silis dumanı vb. katılır. Çiment beton karışımında hacimce en küçük yeri işgal eden bileşendir; ancak beton bileşenleri iç önemlisidir. Beton üretiminde kullanılacak çimento TS EN 197-l’e uygun olmalıdır.Çimento,ilkel maddeleri kalker ve kil olan mineral parçalarini (Kum,Çakil,Tugla,Biriket...vs.) yapistirmada kullanilan bir malzemedir. Çimentonun bu yapistirma özelligini yerine getirebilmesi için mutlaka suya ihtiyaç vardir.Çimento birçok beton karisiminda hacimce en küçük yeri isgal eden bilesendir;ancak beton bilesenleri içinde en önemlisidirÇimento, esas olarak, doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanır.Diğer bağlayıcı maddeler gibi çimentolar da, CaO, MgO gibi alkalin öğeler ve SiO2, Al2O3 ve Fe2O3 gibi hidrolik öğelerden oluşur. Çimento bağlayıcılık görevini su ile tepkimeye girdikten sonra kazandığı için hidrolik bağlayıcı olarak adlandırılır. Alkalin ve hidrolik öğelerin oranları bağlayıcı maddenin niteliğini belirler.Çimento, su ile karıştırılıp plastik hamur durumuna geldikten bir süre sonra havada ya da su içinde yavaş yavaş katılaşır. bu katılaşma olayına [Linkleri Yalnızca Kayıtlı Üyelerimiz Görebilir. Normal şartlar altında bu katılaşma olayı bir saat civarında gerçekleşir. Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve en fazla on saat içinde tamamlanır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)